1- BESLENDİĞİN ATMOSFERİ DEĞİŞTİR.
Aynı ortamdan beslenmeye devam edersen hayatında bir şey değiştiremezsin.
Önce ” mıntıka ” Çalışma masanın üzerindeki kalemleri , kağıtları toparlayarak düzenli hale getirmelisin.
Odanı toplamalı, tertemiz düzenli bir alan içerisinde olarak psikolojik anlamda rahat hissedebilirsin.
Eğer çalışma masan hareket ettirilebiliyorsa pencere önüne getirebilirsin.
Çalışma masana veya karşındaki duvara , hedeflediğin şey her ne ise ( gitmek istediğin üniversite , hayalindeki iş ) fotoğrafını asabilirsin.
Telefonundaki oyunları ve bütün gereksiz uygulamaları sil. Yerine ücretsiz olanlardan , plan yapma uygulamaları, alışkanlık uygulamaları ( to do list vs ) gibi uygulamalar indir.
Televizyona ara ver. izlemek istediğin her şeyi daha sonra internetten bulup izleyebilirsin. Bildirimlerini kapat.
Çalışırken bir şeylerin seni bölmesine engellemesine izin verme.
2- GÜNE LİSTE YAPARAK BAŞLA
İnsanı başarıya sürükleyen en büyük etkenlerden birisi de disiplindir.
Sabahları uyandığında çok basit bir şekilde , küçük bir not kağıdına o gün neler yapacağını sıralarsan, gün içerisinde yapacağın işleri unutmazsın. Bu şekilde o gün boşluğa düşmez ve yapman gereken işlerine odaklanırsın.
3- ÖĞRETEREK ÖĞRENME
insanlar %10 okuduğunu hatırlar.
%20 duyduğunu
%30 gördüğünü
%50 hem görüp hem duyduğunu
%70 birileri ile tartıştığını
%80 kişisel olarak deneyimlediğini
%95 başkalarına öğrettiği şeyleri hatırlar.
Dolayısıyla sende bu kafayla yaşayacaksın. Her öğrendiğini başkasına anlatma psikolojisi ile yaşayacaksın.
” Bir şeyi 6 yaşında bir çocuğa anlatamıyorsanız sizde anlamamışsınız demektir.”
Albert Einstein
4- POMODORO TEKNİĞİ
Her insanın bir dikkat ve odaklanma süresi vardır. Şahsen ben Bilgisayar bölümü okuduğum için bilgisayar başındaki odak sürem saatler boyu sürse de matematik veya sözel bir ders çalışıyorken bu süre 25-30 dakika ile sınırlıdır. Demek istediğim dikkat sürenizi önce belirleyeceksiniz. Mesela siz 25 dakika dikkatli bir şekilde çalışıyorsanız ve sonrasında istemsizce dikkatiniz dağılıyorsa “pomodoro” tekniğini uygulayacaksınız. Bu teknik senin 25 dakikalık çalışma süren ve 5 dakikalık molalarından oluşan periyotlardan oluşur.
Telefonun alarmını 25er ve 5er dakikalık periyotlar ile kurarak toplamda 125 dakika çalışma 30 dakika molanı 5 periyota bölerek verimliliğini artırabilirsin.
Biraz daha açıklayıcı olmak istiyorum. 25 dakika çalışıp peşine 5 dakika kafa dağıtacaksın. Sonra tekrar 25 dakika çalışıp peşine 5 dakika molanı vereceksin. bu senin istediğin kadar periyotlarda olabilir . Tamamen sana bağlı.
5- MULTİTASKİNG ( BİRDEN FAZLA İŞ ) YAPMA
Günümüzde böyle bir kavram var. Aynı anda birden fazla iş ile meşgul olmak verimliliğimizi düşürüyor.
Örneğin; not tutarken bir yandan instagram’da story paylaşmak , sizin zihninizi ,acaba falanca kişi hikayemi gördü mü ? acaba story’mi kaç kişi izledi vs gibi sorular ile meşgul ederek sizin tuttuğunuz notlardan verim alamamanızı sağlar. o yüzden ders çalışırken dizi izlemek veya soru çözerken müzik dinlemek ( zihin açıcı fon müzikleri hariç)
sizin verimliliğinizi kötü yönde etkiler.
6- KIRMIZI AĞAÇ TEKNİĞİ
Şimdi kendini uçsuz bucaksız bir ormanda hayal et. Kırmızı bir ağaç varmış onu arıyorsun. Fakat ormanın içerisinde ilerlerken , renkli çiçekler , birbirinden güzel meyveler , kuşlar , böcekler hepsi senin ilgini çekiyor. Tam bu sırada kırmızı ağaç diyorsun. Senin asıl hedefin kırmızı ağacı bulmaktı. Birden kendine geliyorsun ve asıl hedefine geri odaklanıyorsun. İllaki başınıza gelmiştir. Ders çalışırken basit bir araştırma yaparken bile oradan oraya, oradan oraya derken bir anda kendiniz başka bir yerde buluyorsunuz ve saatler geçmiş. O yüzden bu kırmızı ağaç tekniği ile kendinizi uyandırabilir asıl hedefinize geri dönebilirsiniz.
Bu yazımda ; okuduğum kitaplardan ve izlediğim kişisel gelişim videolarından alıntıladığım, işinize yarayacağını düşündüğüm , çalışma ortamlarınızda verimliliğinizi ve disiplininizi artıracak tekniklerden bahsettim.
Okuduğunuz için teşekkürler.